Wyzwania i perspektywy udoskonalenia państwowej regulacji rozwoju potencjału pracowniczego - Шило, Екатерина (Progress in Economic Sciences; Nr 3 (2016): Progress in Economic Sciences, 2016)
W artykule przedstawione są argumenty, potwierdzające fakt, że w nowoczesnych warunkach państwo pozostaje zasadniczym podmiotem regulującym rozwój potencjału pracowniczego i powinno gwarantować elastyczność polityki państwowej i jej ukierunkowanie na innowacyjny model rozwoju. Opracowano kierunki  kształtowania regulacji państwowej w zakresie procesu rozwoju potencjału pracowniczego poprzez wprowadzenie różnorakich stymulatorów o charakterze prawnym, administracyjnym, ekonomicznym i programowo - docelowym, ukierunkowanych na zawodową orientacją systemu kształcenia ogólnoszkolnego i pozaszkolnego, sprofilowanie systemu kształcenia zawodowego zgodnie z potrzebami gospodarki i rozwoju innowacyjnego, modelowanie systemu ciągłego dokształcania w czasie całego życia zawodowego.