Problemy i perspektywy rozwoju rekreacyjno-turystycznej strefy północnego przyazowia - Рюмина, Евгения (Progress in Economic Sciences, 2016)
Rekreacyjno-turystyczna strefa Północnego Przyazowia rozwija się dzięki wykorzystaniu sanatoryjno-uzdrowiskowego i kuracyjnego potencjału m. Berdiańska, obejmującego znaczną liczbę obiektów z rozwiniętą infrastrukturą i zróżnicowanym standardem dla klientów z różną zamożnością portfela. Działalność turystyczną w mieście i jego okolicach prowadzi 27 obiektów. Corocznie organizowane są promocyjne turnusy dla ukraińskich i zagranicznych firm turystycznych [Strategia m. Berdiańska]. Berdiańska strefa rekreacyjno-turystyczna cieszy się dużym zainteresowaniem wśród turystów: corocznie odpoczywa tu 500-600 tys. osób z Ukrainy, krajów WNP i z zagranicy.