Niektóre aspekty komunalnych wyborów samorządowych - Liptáková, Katarína; Krnáč, Jozef (Progress in Economic Sciences; Nr 3 (2016): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PES/03/005, 2016)
Celem tej pracy zbadanie niektórych aspektów komunalnych wyborów samorządowych 2014 i porównanie przedwyborczych obietnic głównych kandydatów z ich głównymi krokami podczas urzędowania w wybranych słowackich miastach i miejscowościach. Rozpatrzono również wprowadzenie tych obietnic w dokumentach rozwoju w odniesieniu do nowego okresu programowego 2014-2020. Badanie zostało wykonane przez studentów Wydziału Ekonomii w Bańskiej Bystrzycy między lutym a kwietniem 2015 w ramach ich przedmiotu Administracja Publiczna i Rozwój Regionalny. Ich zadaniem było napisanie pracy na temat “Podstawowa charakterystyka gminy, w której żyję” bez aneksów oraz narzuconej struktury. Podsumowano prace i sporządzono graficzną wizualizację rezultatów.