Filozofia demokracji a zasady demokracji - Chovancová, Jarmila (Progress in Economic Sciences; Nr 3 (2016): Progress in Economic Sciences, 2016)
Jak sugeruje tytuł artykuł ten zajmuje się problemami demokracji, jej filozofią oraz głównymi  zasadami. Autor rozważa interpretację demokracji przez społeczeństwo oraz jej wielorakie rozumienie.             Demokracja reprezentuje formę rządu, sposób życia politycznego gdzie zasady są wcielane w praktykę.             Demokracja i jej poszczególne zasady są wyrażane w ultymatywnych zasadach prawnych w krajach demokratycznych. Zasada partycypacji polega na tym, że obywatele mają prawo uczestnictwa w administracji krajem bądź bezpośrednio, bądź poprzez swoich wybranych przedstawicieli. Ta zasada również zapewnia, że obywatele uczestniczący w administracji państwowej cieszą się równymi prawami i wolnościami oraz gwarantuje, że żadna osoba nie może być wyłączona z uczestnictwa w administracji państwowej oraz z dostępu i wyboru na inne stanowiska.             Metodologia: w artykule zanalizowano dominujące problem demokracji i jej zasady w krajach demokratycznych. Inną metodą jest porównanie – rozumienie demokracji w aspekcie historycznym. Na koniec użyto metody syntezy – dzisiejsze rozumienie demokracji.