Wyznaczniki relacji cenowych na rynkach rolnych w różnych strukturach agrarnych UE - Czyżewski, Bazyli; Nicula, Alexandra; Nicula, Amalia (Progress in Economic Sciences; Nr 3 (2016): Progress in Economic Sciences, 2016)
Indeks produkcji towarów rolniczych obejmuje ważone zmiany towarów rolnych podczas gdy indeks konsumpcji pośredniej opisuje fluktuacje cen produktów takich jak nasiona i  rośliny, energia, nawozy, polepszacze gleby, środki ochrony roślin i pasze. Relacja między tymi dwoma indeksami jest definiowana jako “luka cenowa” lub “nożyce cenowe”. Istnieje wiele modeli cenowych przebadanych dla towarów rolniczych w literaturze przedmiotu, jednakże sprawa czynników modelujących lukę cenową jest rzadko poruszana.   Z tego powodu autorzy zamierzają oszacować długoterminowy model regresji luki cenowej dla rolnictwa różnych krajów europejskich reprezentujących zróżnicowane struktury agrarne. Niniejsza analiza zawiera kilka etapów. W pierwszym, długoterminowe indeksy cenowe (od 1980 do 2014) zostały obliczone przy użyciu danych cen rolnictwa według EUROSTAT i FAOSTAT dla wszystkich dostępnych produktów i nakładów w krajach EU-27. Następnie indeksy są ważone zgodnie z poziomem produkcji lub konsumpcji pośredniej na podstawie średnich indeksów cenowych dla odpowiedniego wielkości wejściowej lub wyjściowej. W drugim etapie została dokonana analiza klasterowa w odniesieniu do czynnika ziemi przez indywidualne farmy w kolejnych krajach europejskich. W trzecim kroku zostały wybrane trzy kraje z wybranych grup (klasterów) i modele ekonomiczne luk cenowych zostały oszacowane gdzie indeksy wartości wejściowych i wyjściowych były zmiennymi niezależnymi. Dokonano interesującego spostrzeżenia, że efekty marginalne czynników luk cenowych są znacznie silniejsze w krajach o intensywniejszym i wielkoskalowym rolnictwie (jak Francja, Wielka  Brytania i Dania) niż w krajach of rozczłonkowanej strukturze rolnej jak Grecja, Portugalia i Irlandia.