Leasing jako nowoczesna forma finansowania działalności gospodarczej - BOLEA, Alexandra; COSMA, Roxana (Progress in Economic Sciences; Nr 2 (2015): Progress in Economic Sciences, 2015)
Umowa leasingowa jest porozumieniem dwóch stron – leasingodawcy i leasingobiorcy. Ten pierwszy jest właścicielem wybranego aktywa, drugi nabywa prawo jego użytkowania w zamian za określone płatności. Leasing występuje faktycznie wtedy, kiedy leasingobiorca, jako klient umowy, ma kontrolę nad wykorzystaniem powierzonego mu dobra na dany okres i kiedy może decydować o sposobie jego wykorzystania. Chociaż umowa jaką jest leasing znana już była w czasach antycznych, prawdziwy boom nastąpił w wieku XX. Obecnie leasing jest jedną z najczęstszych, alternatywnych w stosunku do kredytu i pożyczki, form pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania przedsiębiorstw. Celem artykułu jest zaprezentowanie idei umowy leasingu, jej elementów i rodzajów, jak również wskazanie rozwoju rynku usług leasingowych w skali globalnej. Publikacja mam charakter przeglądowy i stanowi syntezę dostępnych teorii i informacji na wskazany temat. Autorzy wykorzystali anglojęzyczną literaturę przedmiotu oraz strony internetowe.