Zrównoważenie środowiskowe produkcji a wyniki ekonomiczne i potencjał produkcyjny gospodarstw FADN z regionu Wielkopolski i Śląska w latach 2004-2010 - Smędzik-Ambroży, Katarzyna (Progress in Economic Sciences, 2014)
Celem opracowania jest próba oceny wyników ekonomicznych i potencjału produkcyjnego gospodarstw FADN  z regionu Wielkopolski i Śląska, różniących się liczbą spełnianych kryteriów zrównoważenia środowiskowego produkcji w latach 2004-2010. W opracowaniu postawiono hipotezę, mówiącą że: gospodarstwa nie spełniające żadnego z kryteriów zrównoważenia środowiskowego produkcji z regionu Wielkopolski i Śląska osiągały w latach 2004-2010 wyższe wyniki ekonomiczne niż gospodarstwa spełniające wszystkie kryteria. W wyniku przeprowadzonych analiz dowiedziono, że w każdym z lat okresu badawczego, w grupie gospodarstw nie spełniających żadnego z kryteriów zrównoważenia środowiskowego produkcji występowały wyższe wartości przychodów ogółem z działalności rolniczej, a także wskaźniki efektywności nakładów ziemi i pracy niż w gospodarstwach zrównoważonych. Z wyjątkiem 2007 i 2010 r. wyższe były też bezwzględnie wielkości dochodów z działalności rolniczej w gospodarstwach niezrównoważonych środowiskowo. Jednocześnie gospodarstwa te cechowała niższa ziemio- i pracochłonność a także wyższa intensywność produkcji zwierzęcej. Wnioski te pozwoliły na przyjęcie głównej hipotezy opracowania.