Wpływ sytuacji majątkowej szpitali na realizację projektów fi-nansowanych z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej - ŁĘGA, Aleksandra (Progress in Economic Sciences; Nr 2 (2015): Progress in Economic Sciences, 2015)
Unia Europejska stawia przed krajami członkowskimi wiele możliwości rozwoju, m.in. poprzez pozyskiwanie środków ze swoich funduszy. O środki te można zabiegać w wielu sektorach gospodarki. Jednym z nich jest ochrona zdrowia. Celem niniejszej pracy jest dokonanie oceny wpływu sytuacji majątkowej szpitali w województwie kujawsko – pomorskim na realizację projektów finansowanych z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej (UE) w okresie programowania 2007-2013. Pieniądze w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i Europejskiego Funduszu Społecznego dały możliwość wprowadzenia najnowszych technologii i sprzętu w podmiotach leczniczych, a także pozwoliły specjalistom w danej dziedzinie medycyny zdobywać wiedzę i umiejętności, a także rozwijać swój potencjał. W pracy omówiono zagadnienia związane z możliwościami wsparcia przez fundusze UE ochrony zdrowia. W oparciu o dane zawarte w sprawozdaniach finansowych dokonano analizy danych pochodzących z bilansu, scharakteryzowano projekty realizowane w szpitalach w ramach dofinansowania z UE oraz zbadano wpływ sytuacji majątkowej w podmiotach leczniczych na ich realizację poprzez analizę korelacji. Możliwość udzielania świadczeń zdrowotnych wymaga odpowiednich regulacji prawnych, systemowych i organizacyjnych. Jest to konieczne by zrealizować cel główny każdego podmiotu leczniczego tzn. zadbać o dobro pacjenta. Zdrowie i jego ochrona są najwyższą wartością zarówno dla jednostki jak i dla całego społeczeństwa, dlatego Polska i Unia Europejska stawia sobie za cel priorytetowy jego ochronę poprzez wzmożone działania organizacyjno-prawne i inwestycje w sektor ochrony zdrowia.