Koniunktura makroekonomiczna w Mołdawii w warunkach kryzysu gospodarczego 2008-2009 - PĂDUREAN, Mihail (Progress in Economic Sciences; Nr 2 (2015): Progress in Economic Sciences, 2015)
Światowy kryzys ekonomiczny wywarł negatywny wpływ na rozwój gospodarczy w Mołdawii, jednak ostatnie trendy wskazują, że od 2010 roku kraj notuje niewielki wzrost. Celem artykułu jest wskazanie problemów, z jakimi borykała się Mołdawia w trakcie recesji, jak również późniejsze zmiany w zakresie makroekonomicznych wskaźników. Praca stanowi przegląd materiałów źródłowych Instytutu Ekonomii Republiki Mołdawii (the Institute of Economics of the Republic of Moldova) i innych organizacji oraz przegląd literatury przedmiotu i własnych opinii autora. Wykorzystano w niej metodę opisową, jak również elementy wnioskowania dedukcyjnego i indukcyjnego.