Innowacyjny rozwój sektora agrarnego gospodarki Ukrainy - Клименко, Анна (Progress in Economic Sciences; Nr 1 (2014): Progress in Economic Sciences, 2014)
Obecnie gospodarka Ukrainy, w tym rolnictwo, znajduje się w głębokim kryzysie. Negatywny wpływ mają strukturalne, międzysektorowe dysproporcje, które nagromadziły się w gospodarce narodowej przez dziesięciolecia, co doprowadziło do ostrego deficytu towarów. Kryzys nasila się poprzez system finansowo-kredytowy i niedopasowanie istniejących struktur zarządzania do potrzeb rozwoju gospodarki.