Implementacja zmian w przepisach o VAT w przedsiębiorstwie branży hutniczej - Szyguła, Jakub (Progress in Economic Sciences, 2014)
W artykule przedstawiono znaczenie zmiany przepisów prawnych dotyczących mechanizmów opodatkowania VAT obowiązujących od dnia 1 października 2013 roku w odniesieniu do rynku stali i wyrobów hutniczych. Podsumowano obowiązujący stan prawny wraz z opisem mechanizmów odwrotnego obciążenia i solidarnej odpowiedzialności oraz zidentyfikowano, że przyczyną wprowadzenia zmian było dążenie do ograniczenia wyłudzeń VAT na rynku stali i wyrobów hutniczych. Proces dostosowania się przedsiębiorstw do zmian w otoczeniu prawnym prześledzono na przykładzie reprezentatywnego przedsiębiorstwa z siedzibą w województwie świętokrzyskim. Po przeprowadzonej analizie stwierdzono, że wprowadzone zmiany w ustawie o VAT i Ordynacji podatkowej poprawiają pozycję konkurencyjną przedsiębiorstwa