Wybrane działania w ramach PROW 2007-2013 na przykładzie województwa zachodniopomorskiego - Pradziadowicz, Monika (Progress in Economic Sciences, 2014)
W artykule zaprezentowano trzy wybrane działania w ramach dwóch osi: Osi 1 i Osi 3, które wdrażane są przez Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013. W ramach Osi 1 zaprezentowano działanie 125, w szczególności schemat II - gospodarowanie rolniczymi zasobami wodnymi, natomiast w ramach Osi 3 omówiono podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej oraz odnowę i rozwój wsi. Przedstawiono stan wdrażania poszczególnych działań realizowanych w Osi 1 i Osi 3., opierając się na danych z roku 2013. Na realizację PROW 2007-2013 przewidziano dla Polski w budżecie Unii Europejskiej kwotę ponad 17 mld euro, a krajowe dofinansowanie wynosi ok. 4 mld euro. Głównymi zadaniami Programu jest wspieranie modernizacji i poprawa konkurencyjności sektora rolno-żywnościowego oraz rozwój obszarów wiejskich. W ramach PROW na lata 2007-2013 działania 125 realizowane będą w większości odnoszące się do budowy lub remontu podstawowych urządzeń melioracji wodnej. W ramach działania 321 realizowane będą głównie działania w zakresie wytwarzania lub dystrybucji energii ze źródeł odnawialnych. Zaś działania 313/322/323 będą odnosiły się do wybudowania, modernizacji czy wyposażenia budynków pełniących funkcje rekreacyjne, sportowe, społeczno-kulturalne, obiektów sportowych, placów zabaw czy obiektów małej architektury. Podstawowym źródłem danych, prezentowanych w części tabelarycznej są materiały zgromadzone w Systemie Informacji Zarządczej ARiMR.