Wpływ zmian cen ropy naftowej na wzrost gospodarki libijskiej - Joksimovic, Marijana; Joksimovic, Dusan; Ishneen, Nassir (Progress in Economic Sciences, 2018)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie wpływu wstrząsów cen ropy na główne składniki bilansu płatniczego. Ważne jest, aby przyjrzeć się trendom cen ropy naftowej w tym okresie. Autorzy artykułu analizują wpływ zmian ceny ropy naftowej na libijski wzrost gospodarczy. Na podstawie dostępnych danych z zakresu czasowego 1970-2008 przedstawiono przegląd danych dla gospodarki libijskiej ze szczególnym uwzględnieniem roli ropy naftowej.