Wpływ środowiska i zrównoważonego rozwoju gospodarczego na politykę zielonego finansowania (green financing) na przykładzie Serbii i Indonezji - Ilić, Biljana; Stojanovic, Dragica; Pavicevic, Nina (Progress in Economic Sciences, 2018)
Określenie „Zielone finansowanie” ( green financing ) to nowy obszar finansowania, który ma zastosowanie w procesie integracji ochrony środowiska i zysku ekonomicznego. Termin ten obejmuje szeroki zakres technologii przyjaznych dla środowiska, realizacji projektów, przemysłu. Zasadniczo zielone finansowanie ( green financing ) jest częścią zielonego węgla, ponieważ łączy branżę finansową, poprawę stanu środowiska oraz wzrost gospodarczy, który jest niezbędny dla długoterminowego zrównoważonego rozwoju. Ponieważ jest to innowacyjna koncepcja, w artykule zwrócono szczególną uwagę na rozwój mechanizmów rynkowych i formułowania polityki zielonego finansowania. Odsłaniając wewnętrzne sprzeczności między zielonym finansowaniem i ochroną środowiska, w osiągnięciu równowagi ekologicznej i zrównoważonego wzrostu gospodarczego, w artykule zaproponowano kilka opcji dla mobilizacji kapitału prywatnego do zielonych inwestycji (na przykładzie Serbii). Porównano również dwa kraje Indonezję i Serbię w sektorze zielonego finansowania. Autorzy badań wskazują na różnice między wskazanymi krajami oraz dysproporcją Indonezji w stosunku Serbii w realizacji koncepcji zielonego finansowania i zrównoważonego rozwoju.