Związek między satysfakcją turystów i lojalnością wobec kierunku podróży - Muntean, Andreea Cipriana; DOBRA, Iulian Bogdan (Progress in Economic Sciences, 2017)
Niniejsze badanie analizuje związek między satysfakcją turystów a ich lojalnością wobec kierunku podróży w okręgu Alba. Badania opierają się na danych zebranych w ramach umowy o badaniach rynku w sektorze turystyki w okręgu Alba. Analiza obejmuje lata 2013–2015 i 365 turystów. Badania pokazały, że 18 predyktorów (tj. prawie 55% wszystkich predyktorów) wpłynęło na spadek, a 15 niezależnych zmiennych wpłynęło na wzrost liczby odwiedzin turystów. Jeśli chodzi o zmienne dychotomiczne związane z satysfakcją turystów, dziesięć zmiennych egzogennych wywołało pozytywną reakcję w liczbie odwiedzin, a dziesięć z nich negatywną. Elastyczność liczby wizyt w odniesieniu do Log(wydatki ) wynosi około -0,0959, co sugeruje, że jeśli poziom wydatków wzrośnie średnio o 10 procent, liczba odwiedzin turystów zmniejszy się o około 1 procent. Tak więc liczba wizyt jest bardzo wrażliwa na zmiany zarówno zmiennych związanych z satysfakcją turystyczną, jak i wydatkami turystów indywidualnych.