Wiedza w procesie pozyskiwania przedsiębiorstw - Miśkiewicz, Radosław (Progress in Economic Sciences, 2017)
Nowy paradygmat rozwoju przedsiębiorczości jest obecnie jednym z głównych wyzwań stojących przed przedsiębiorstwami. Wiąże się to z potrzebą analizy struktur sieciowych w organizacji poprzez pryzmat trzech ról występujących w zarządzaniu: przedsiębiorczości, przywództwa i funkcji kierowniczej. Oznacza to wdrożenie nowoczesnych rozwiązań w zakresie organizacji, technologii, rynku i innowacji społecznych. Celem zarządzania procesami jest ujednolicenie działalności organizacji w celu przewidywania zmian w procesach produkcyjnych, usługach i środowisku. Procesy te są obecnie oparte na wiedzy, która może wzmocnić finansową, organizacyjną, społeczną, techniczną i technologiczną efektywność przedsiębiorstwa. Teoretyczne i praktyczne zastosowanie wiedzy zostało opisane w niniejszym artykule.