Wpływ zasobów środowiskowych na rozwój gospodarczy obszarów wiejskich na przykładzie Gminy Stare Miasto - Wlazły, Agnieszka (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic Sciences, 2017)
Ogólna sytuacja ekonomiczna na obszarach wiejskich jest obecnie uznawana za bardzo trudną. Na obszarach miejskich, za wyjątkiem stolic regionów i miast powiatowych, stwierdza się niewystarczające inicjatywy stymulujące rozwój wiejski. Z powodu niekorzystnych warunków dla rozwoju biznesu, prowadzenia projektów inwestycyjnych oraz dominacji rolnictwa w ogólnej gospodarce, obszary wiejskie nie są uznawane za atrakcyjne do zamieszkania i rozwoju przedsiębiorstw. Można więc wnioskować, że obszary wiejskie charakteryzują się brakiem harmonii pomiędzy ekonomicznymi, środowiskowymi i społecznymi wymiarami procesów rozwojowych. Publikacja ta pokazuje, że właściwe wykorzystanie zasobów środowiska na obszarach wiejskich może być korzystne dla ich rozwoju ekonomicznego. Dobrym przykładem tego zjawiska jest gmina Stare Miasto w Polsce, gdzie obecność dwóch węzłów autostradowych w sposób istotny wpływa na ekonomię tego regionu. Głównym celem tej publikacji jest rozpoznanie efektów zastosowania zasobów środowiska dostępnych na obszarach wiejskich na ich rozwój ekonomiczny na przykładzie konkretnej gminy wiejskiej. Główna hipoteza postawiona w tej publikacji mówi o tym, że wykorzystanie zasobów środowiska ma pozytywny wpływ na rozwój gospodarczy obszarów wiejskich w gminie Stare Miasto. Proces badawczy obejmuje następujące etapy: przegląd literatury polskiej i międzynarodowej oraz różnych czasopism; określenie głównego celu i hipotez; analizę strategii rozwoju dla gminy Stare Miasto na lata 2015 do 2025; ocenę szans i zagrożeń związanych z ekonomicznym wykorzystaniem zasobów naturalnych; oraz przedstawienie wniosków wyciągniętych z tych rozważań.