Rynek konkurencyjny i źródła jego przewagi w subsektorze elektroenergetycznym - Pająk, Kazimierz; Kinelski, Grzegorz (Progress in Economic Sciences, 2017)
Subsektor elektroenergetyczny w obszarze konkurencyjności jest znacznie zróżnicowany w zależności od obszaru, który badamy. Wytwarzanie energii, przesył czy też obszar dystrybucji posiadają całkiem odmienną charakterystykę konkurencyjności, niż takie obszary jak obrót energią elektryczną. W obszarze wytwarzania przewagę konkurencyjną buduje m.in.: umiejętne poruszanie się na rynku paliw oraz celowe inwestycje wpływające na sprawność i efektywność urządzeń. W obszarze dystrybucji, mimo naturalnego monopolu, pojawiają się na rynku także takie OSD-n, które dynamicznie odbierają udziały w rynku nowobudowanych przyłączeń. Obszar obrotu można z powodzeniem porównać do innych segmentów rynku konkurencyjnego, gdzie występuje sprzedaż masowa usług i produktów.