Model oceny ryzyka powodzi przy użyciu rozmytego analitycznego procesu hierarchicznego (ang. AHP) - Kerkez, Marija; Gajović, Vladimir; Puzić, Goran (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PES/04/019, 2017)
Zrównoważony rozwój i katastrofy naturalne są ściśle ze sobą powiązane. Wpływ wydarzeń o charakterze katastroficznym na środowisko jest nadal trudny do określenia i takie straty są generalnie niedoszacowane. Rozwój nigdy nie jest neutralny w stosunku do katastrof: tworzy on, zwiększa lub redukuje ryzyko ich wystąpienia. Wybór właściwych metod i modeli matematycznych do oceny ryzyka w stosunku do określonych cech i funkcji danego systemu, a także dostępnych informacji i zasobów jest kluczowym parametrem w ocenie wiarygodności. Wielu autorów stosowało metody AHP przy ocenie ryzyka powodzi, ale niewiele publikacji dotyczy zastosowania rozmytej analizy wieloobiektowej w badaniach nad powodziami. W ostatnich latach, rozmyte podejście oceny ryzyka powodzi zyskało na znaczeniu. W niniejszej pracy przedstawiamy model rozmytego analitycznego procesu hierarchicznego (ang. FAHP) do oceny ryzyka powodzi. Zdefiniowano dwa wskaźniki zagrożenia powodzią, jeden oparty na czynnikach naturalnych i jeden na czynnikach antropogenicznych. FAHP został zastosowany w celu zilustrowania modelu.