Bezpośrednie inwestycje zagraniczne i ich wpływ na kraje rozwijające się ekonomicznie w trakcie przemian - Joksimovic, Marijana; Grujic, Biljana; Joksimovic, Dusan (Progress in Economic Sciences, 2017)
Bezpośrednie inwestycje zagraniczne (ang. foreign direct investment – FDI) są jednym z kluczowych czynników rozwoju, które, razem z handlem międzynarodowym, przyczyniają się do globalizacji światowej ekonomii i biznesu. Jest więc niezbędne zapewnienie, że FDI wpływa na rozwój ekonomiczny. Przyciąganie inwestorów, korzystny klimat inwestycyjny oraz atrakcyjność inwestycji w porównaniu z innymi krajami w regionie to tylko niektóre warunki zasadnicze skutecznego rozwoju ekonomicznego Republiki Serbii. Autorzy pracy analizują wpływ FDI na rozwój ekonomiczny Republiki Serbii. W oparciu o dostępne dane z lat 2012 do 2014, praca przedstawia porównanie Republiki Serbii i krajów znajdujących się w tym regionie.