Rozwój rynku węglowego i wydajności energetycznej w Republice Serbskiej - Stojanovic, Dragica; Djordjevic, Bojan (Progress in Economic Sciences, 2017)
Dostawa energii stanowi jedną z głównych kwestii zrównoważonego rozwoju w skali globalnej i wiąże się ze wzrostem wydajności energetycznej, modernizacją zakładów oraz wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii. Praca ta zawiera porównanie kosztów elektryczności pozyskanej poprzez wykorzystanie aktualnych komercyjnych technologii oraz technologii, które będą dostępne w następnej dekadzie. Celem pracy jest wskazanie, że inwestycje w technologię niskoemisyjną to inwestycje przynoszące zyski a także, że zredukowana emisja CO2 w kraju prowadzi do jej redukcji na poziomie światowym. Praca kładzie szczególny nacisk na ceny emisji CO2 na rynku węglowym, co może zachęcać do realizacji projektów opartych na znacznym wykorzystaniu odnawialnych źródeł energii (RES) w Republice Serbskiej.