Problem wartości w postrzeganiu zrównoważonego rozwoju w międzynarodowym prawie publicznym - Djurdjevic, Dragan; Stevanovic, Miroslav (Progress in Economic Sciences, 2017)
W niniejszym artykule problematyzowane jest normatywne postrzeganie zrównoważonego rozwoju pod kątem wartości. Autorzy zastanawiają się, dlaczego koncepcja ta jest tak trudna do zdefiniowania w praktyce. Wartości w zrównoważonym rozwoju są obserwowane w jego rzeczowych aspektach prawnych, międzynarodowej praktyce administracyjnej oraz w ramach międzynarodowej administracji, jako konteksty postrzegania. Odkrywamy, że ukryte wartości są związane z rozwojem człowieka, prawami człowieka, sprawiedliwą organizacją społeczną oraz odbiciem wiedzy na temat powiązań pomiędzy czynnościami człowieka, środowiskiem, zasobami naturalnymi i wzrostem ekonomicznym. Ponadto zrównoważony rozwój jest kategorią historyczną związaną z potrzebą sprawiedliwości w zakresie alokowania zasobów oraz spełniania podstawowych potrzeb wszystkich ludzi, choć niektóre metody tej globalnej kontekstualizacji destabilizują uczciwość. Stwierdzamy, że zrównoważony rozwój potrzebuje obecnie przedefiniowania w zakresie wartości w oparciu o sprawiedliwość dystrybutywną.