Rozwój piwowarstwa w Polsce w okresie poakcesyjnym - Kopeć, Monika; Mitera, Klaudia (Progress in Economic Sciences; Nr 1 (2014): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PIES/01/005)
Artykuł stanowi charakterystykę branży browarniczej, a także rozprawę nad jej elementami strategicznymi w postaci przeprowadzonej analizy SWOT dla okresu po wstąpieniu Polski do struktur Unii Europejskiej. Można stwierdzić, że fakt akcesji odmienił oblicze badanej gałęzi gospodarki, co jest szczególnie zauważalne przy analizie obrotów  w handlu zagranicznym. Możliwym zagrożeniem są potencjalni konkurenci na rynku unijnym, dlatego ważne jest, aby rozwinąć ekspansję eksportową na rynki pozaunijne.