Rozwój piwowarstwa w Polsce w okresie poakcesyjnym - Kopeć, Monika; Mitera, Klaudia (Progress in Economic Sciences, 2014)
Artykuł stanowi charakterystykę branży browarniczej, a także rozprawę nad jej elementami strategicznymi w postaci przeprowadzonej analizy SWOT dla okresu po wstąpieniu Polski do struktur Unii Europejskiej. Można stwierdzić, że fakt akcesji odmienił oblicze badanej gałęzi gospodarki, co jest szczególnie zauważalne przy analizie obrotów  w handlu zagranicznym. Możliwym zagrożeniem są potencjalni konkurenci na rynku unijnym, dlatego ważne jest, aby rozwinąć ekspansję eksportową na rynki pozaunijne.