Rozwój regionalny w kierunku trwale równoważonej gospodarki niskoemisyjnej - Kułyk, Piotr; Augustowski, Łukasz (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic Sciences, 2017)
W artykule podjęto problematykę racjonalnego gospodarowania energią na obszarze województwa lubuskiego i w Polsce. Skupiono się w nim na problemie ograniczenia emisji zanieczyszczeń gazowych kontekście trwale równoważonego rozwoju. Otrzymane wyniki zestawiono z innymi województwami i dokonano analizy porównawczej. Celem opracowania była ocena zmian emisji zanieczyszczeń powietrza oraz ich uwarunkowań. Takie podejście związane jest z horyzontem zarówno krótko- i długookresowym, co wynika z konieczności zabezpieczenia potrzeb do korzystania z czystego powietrza w koncepcji trwale równoważonego rozwoju. Wykorzystano model regresji panelowej z efektami ustalonymi oraz wybrane statystyki testowe. W kontekście trwale równoważonego rozwoju ważne okazały się zmienne takie jak udział obszarów zielonych, wynagrodzenia, liczba podmiotów, poziom ubóstwa, zużycie energii, inwestycje i konsumpcja per capita. Czynniki te wyjaśniały wpływ na trwale równoważony rozwój w aspekcie społecznym, ekonomicznym i środowiskowym.